Manja slova Veća slova RSS

Ministarstvo

mek

MEK

mek

Evropski centar za informacije i inovacije

JICA

Irena

Enegry Community

Danube Region Strategy

Vektorski logo

 

>

Generalni direktor Goran Nikolić u jutarnjem programu TV 777: Za modernizaciju prerađivačke industrije 150.000 eura

Generalni direktor Goran Nikolić u jutarnjem programu TV 777: Za modernizaciju prerađivačke industrije 150.000 eura
Datum objave: 01.03.2018 11:00 | Autor: Ministarstvo ekonomijem

Ispis Štampaj stranicu


Crnogorska preduzeća koja posluju u oblasti prerađivaćke industrije do 15. decembra ove godine mogu iskoristiti bespovratnu finansijsku podršku Ministarstva ekonomije i veoma povoljne kreditne aranžmane Investicionog razvojnog fonda (IRF) za nabavku nove ili polovne proizvodne opreme, mašina ili djelova, kazao je generalni direktor za industriju i preduzetništvo Goran Nikolić.

Ministarstvo ekonomijeGostujući na Jutarnjem programu TV 777, Nikolić je kazao da je javni poziv za učešće u Programu podrške za modernizaciju prerađivačke industrije raspisan prije 10 dana.

„Na adresu Ministarstva ekonomije već je stigla jedna aplikacija, dok imamo nekoliko koje su najavljene. Mi smo za ovu godinu budžet povećali 50%, odnosno sa 100.000 eura na 150.000 eura i očekujemo da će ove godine biti značajno veće interesovanje nego prethodne dvije godine“, kazao je Nikolić i podsjetio da je u prošloj godini za ovaj program stiglo 5 aplikacija od preduzeća iz drvoprerađivačke, papirne i industrije za preradu stakla i namještaja.

Prvi korak za učešće u Programu jeste preuzimanje prijavnog formulara sa sajta Ministarstva ekonomije.

„Nakon što ga ispuni i dostavi Ministarstvu, preduzeće ulazi u proceduru. Nakon toga utvrđuje koju opremu želi da nabavi, odlazi u IRF, prolazi kroz njihove procedure, nakon čega slijedi odobrenje kredita i kupovina i instaliranje opreme praćeno namjenskom kontrolom IRF-a. Komisija Ministarstva veoma brzo obrađuje aplikaciju i ugovara bespovratna sredstva“, kazao je Nikolić.

U toku dvije godine realizacije dodijeljeno je 71.136 eura bespovratnih sredstava i odobreno 458.207 eura kreditnih sredstava od strane IRF-a.

„Kreditni uslovi kod IRF-a su veoma povoljni: kamatna stopa se kreće od 3% do 3,5%, u zavisnosti od toga da li je preduzeće iz sjevernog ili centralniog regiona, obrada kredita je 0,3%-0,4%, rok otplate 12 godina, uz mogućnost 4 godine grejs perioda“, kazao je Nikolić.

Programi podrške su, kako je dodao, najpotrebniji na sjeveru, zbog čega se za ovaj region kroz sve programe podrške Ministarstva ekonomije daju dodatni bodovi i veći koeficijent.

„Visina subvencije je 10% za srednja preduzeća, a dok u slučaju preduzetnika, mikro i malih privrednih društava vrijednost učešća bespovratnih sredstava Ministarstva u odnosu na vrijednosti nabavke opreme iznosi do 20%. To znači da, ako preduzeće kupuje opremu vrijednosti 100.000 eura, za to dobija direktnu subvenciju od 20.000 eura“, kazao je Nikolić.

Program podrške za modernizaciju prerađivačke industrije je jedan od 9 programa Ministarstva ekonomije, od koji se većina zasniva na finansijskoj podršci investitorima, odnosno preduzetnicima, malim i srednjim preduzećima, a realizuje po principu subvencija, refundacije dijela sredstava ili oslobađanja, odnosno smanjenja naknada i poreza, zavisno od programa.

KANCELARIJA ZA ODNOSE SA JAVNOŠĆU
MINISTARSTVO EKONOMIJE