Manja slova Veća slova RSS

Ministarstvo

mek

MEK

mek

Evropski centar za informacije i inovacije

JICA

Irena

Enegry Community

Danube Region Strategy

Ministarstvo ekonomije

Agencija za zaštitu konkurencije

Regulatorna agencija za energetiku

Geološki zavod

Vektorski logo

 

>

Saopštenje: Za podršku preduzećima kroz dva programa 190.000 eura

Datum objave: 22.03.2018 15:04 | Autor: Ministarstvo ekonomije

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo ekonomije će kroz dva programa podrške preduzetnicima imikro, malim i srednjim preduzećima (MMSP), koja je Vlada usvojila na današnjoj sjednici, obezbijediti finansijsku podršku u ukupnom iznosu od 190.000 eura.

Vlada je danas usvojila Program za unaprjeđenje inovativnosti malih i srednjih preduzeća i Program povećanja regionalne i lokalne konkurentnosti kroz usaglašavanje sa zahtjevima međunarodnih standarda poslovanja, a javni pozivi za oba programa biće raspisani uskoro.

Program za unaprjeđenje inovativnosti malih i srednjih preduzeća, za koji je godišnji budžet 50.000 eura, ima za cilj jačanje poslovnih performansi privrednih subjekata kroz sufinansiranje korišćenja konsultanskih usluga u realizaciji inovativnih aktivnosti.

Uvođenjem inovacija, mikro, mala i srednja preduzeća su u mogućnosti da mijenjaju svoje proizvode, poslovne procese, organizaciju, metode, strukturu i marketing, odnosno da ih podižu na više nivoe. Kroz pomenuti Program odobriće se finansijska pomoć preduzećima za opravdane troškove jedne od sljedećih inovativnih aktivnosti: inovacija proizvoda/usluge, inovacija poslovnog procesa, inovacija u organizaciji i inovacija u marketingu.

Maksimalan iznos sufinansiranja po preduzeću od strane Ministarstva ekonomije je, kada je prvi program u pitanju, u iznosu do 50% opravdanih troškova, odnosno maksimalno do 3.500 eura bez PDV-a.

Program povećanja regionalne i lokalne konkurentnosti kroz usaglašavanje sa zahtjevima međunarodnih standarda poslovanja ima za cilj da obezbijedi podršku preduzetnicima, mikro, malim i srednjim privrednim društvima da u što većoj mjeri povećaju svoju konkurentnost, prvenstveno kroz usaglašavanje sa zahtjevima međunarodnih standarda koji se odnose na proizvode, sisteme menadžmenta, osoblje, ispitivanje, kontrolisanje i sertifikaciju i podršku za dobijanje akreditacije za ocjenjivanje usaglašenosti.

Maksimalni iznos sufinansiranja od strane Ministarstva ekonomije po jednom preduzeću za ovaj program iznosi do 70% opravdanih troškova, odnosno najviše do 5.000 eura bez PDV-a.

KANCELARIJA ZA ODNOSE SA JAVNOŠĆU
MINISTARSTVO EKONOMIJE