Manja slova Veća slova RSS

Ministarstvo

mek

MEK

mek

Evropski centar za informacije i inovacije

JICA

Irena

Enegry Community

Danube Region Strategy

Vektorski logo

 

>

Saopštenje: Japanksom metodologijom za unapređenje rada do jačanja MSP sektora

Saopštenje: Japanksom metodologijom za unapređenje rada do jačanja MSP sektora
Datum objave: 09.02.2018 12:59 | Autor: Ministarstvo ekonomije

Ispis Štampaj stranicu


Primjenom japanske metodologije za unaprjeđenje rada i performansi kroz program Mentoringa doprinijeće se jačanju unturašnjih poslovnih procesa i izgradnji ljudskog kapitala crnogorskih preduzeća, čime će ona postati dugoročno uspješna i konkurentna kako na domaćem, tako i međunarodnom tržištu, kazao je generalni direktor za transformaciju i investicije Radosav Babić.

On se danas sastao sa tim liderom Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA) Takasijem Kimurom, sa kojom Ministarstvo ekonomije realizuje aktivnosti u okviru II faze projekta „Uspostavljanje i promocija mentoring sistema za mala i srednja preduzeća na Zapadnom Balkanu“.

„Trenutno je u toku sprovođenje mentoring usluga za izabranih 17 crnogorskih preduzeća koji su zadovoljili uslove i kriterijume po osnovu javnog poziva koji je završen u decembru 2017. godine. Program Mentoringa orijentisan je na uspostavljanje standardizovanog seta usluga za unaprjeđenje poslovanja malih i srednjih preduzeća u Crnoj Gori i predstavlja transfer znanja od strane sertifikovanih mentora, po japanskoj metodologiji i uz podršku japanskih experata“, kazao je Babić.

Babić je podsjetio da je program Mentorstva je jedan od 9 programa podsticaja razvoja biznisa koje Ministarstvo ekonomije pruža preduzetnicima u cilju unaprijeđenja i razvoja malog i srdnjeg biznisa u Crnoj Gori. 

Predstavnik JICA-a Takasi Kimura istakao je da je kroz komunikaciju i rad sa crnogorskim preduzećima neophodno da se uspostavi standardizovana ponuda podrške od strane institucija kroz jačanje kapaciteta zaposlenih u biznis centrima i jedinicama lokalne samouprave. Takođe, uvidio je i problem nedostatka kvalifikovane radne snage, kao i to da vlasnici preduzeća treba da kreiraju dugoročnu viziju održivog poslovanja kroz svakodnevno unaprjeđenje poslovnih procesa.

Kimura je naveo da je proaktivna kultura rada unutar firme jedna od glavnih snaga japanskih kompanija. Prema trenutnoj statistici o životu jednog malog i srednjeg poduzeća u regionu, samo 3 od 100 firmi preživi duže od 10 godina. Sa druge strane japanske kompanije su poznate po svojoj dugovječnosti. Na primjer, u Japanu ima preko 50.000 firmi koje rade preko 100 godina, što čini 2% ukupnog broja kompanija u Japanu.

Proces mentoringa se odvija po uspostavljenoj mentoring šemi, razvijenoj u saradnji sa JICA-om. Metodologija određuje korake u procesu, u okviru koje stručno lice – mentor sprovodi mentoring u direktnom kontaktu i radu sa predstavnikom privrednog subjekta, određeni broj sati (od 25 do 50 po korisniku), i to u prostorijama korisnika (ne manje od 70% od ukupnog broja predviđenih sati). Predstavnik privrednog subjekta i mentor zajedno proučavaju aktuelno poslovanje, analiziraju trenutnu situaciju, dijagnostifikuju razloge trenutnih problema ili smetnji za dalji razvoj, sagledavaju potencijale za rast, te na osnovu konstatovanog stanja mentor i korisnik mentoring usluge pripremaju plan razvoja.

KANCELARIJA ZA ODNOSE SA JAVNOŠĆU
MINISTARSTVO EKONOMIJE