Manja slova Veća slova RSS

Ministarstvo

mek

MEK

mek

Evropski centar za informacije i inovacije

JICA

Irena

Enegry Community

Danube Region Strategy

Vektorski logo

 

>

Saopštenje: Zeleni poslovi u funkciji formiranja novih radnih mjesta

Saopštenje: Zeleni poslovi u funkciji formiranja novih radnih mjesta
Datum objave: 10.03.2018 08:48 | Autor: Ministarstvo ekonomije

Ispis Štampaj stranicu


Podizanje svijesti o značaju razvoja zelenih poslova, sprovođenje edukativnih aktivosti, kao i kreiranje posebnih programa podrške razvoju zelenih poslova prioriteti su kojima Crna Gora treba da teži u narednom periodu, kazao je generalni direktor za transformaciju i investicije Radosav Babić.

Ministarstvo ekonomijeOn je, zajedno sa predstavnicima Ministarstva održivog razvoja i turizma, PKCG i Monstata, učestvovao na regionalnoj konferenciji na temu „Mala i srednja preduzeća u zelenoj ekonomiji“, koja je u okviru dvodnevnog sastanka Small Business Act (SBA) koordinatora protekle nedjelje održana u Parizu.

Babić, koji je nacionalni SBA koordinator, kazao je da kreiranje politika od strane vlada i resornih ministarstava svih zemalja igra aktivnu ulogu u procesu dizajniranja i imlementacije ključnih instrumenata za promovisanje značaja razvoja zelenih poslova i zelene ekonomije.

„Kroz strateški dokument na kome se upravo radi, a kojim koordinira Ministarstvo ekonomije – Strategiju razvoja mikro, malih i srednjih preduzeća (MMSP) 2018-2022, predviđa se poseban operativni cilj koji se odnosi samo na zelenu ekonomiju i zeleno poslovanje, kako bi se dao naglasak razvoju ove oblasti u funkciji stvaranja novih poslova i otvaranja novih radnih mjesta“, kazao je Babić.

Sagledavajući postojeće stanje razvoja MSP i preduzetništva u svim zemljama pojedinačno, na sastanku SBA koordinatora je ocijenjeno da Crna Gora, prema trenutnom presjeku stanja i obradi podatataka po svim dimenzijama, nastavlja trend unapređenja poslovnog ambijenta za poslovanje MSP.

Akt o malim preduzećima (Small Business Act) definiše 10 principa politike MSP (poslovni ambijent, stečaj i druga šansa, pružanje poslovnih usluga, pristup finansijama, zelena ekonomija, internacionalizacija, inovacije, javne nabavke, preduzetničko učenje, potrebne vještine za mala i srdnja preduzeća) i daje smjernice i najbolje prakse u oblasti podrške razvoju malih i srednjih preduzeća i preduzetništva.

U cilju detaljnije analize, sagledavanja trenutnog stanja u pojedinim oblastima i obezbjeđenja dodatnih odgovora na pitanju koja su obuhvaćena kroz SBA izvještajni obrazac, OECD u saradnji sa Ministartsvom ekonomije, kao koordinatorom SBA procesa, organizovaće sastanak koji će se održati u Podgorici, 27. marta i na kome će prisustvovati svi relevanti akteri koji su bili uključeni u proces obezbjeđenja inputa za popunjavanje izvještajnog obrasca.

Prema izvještaju Evropske komisije za 2016. i 2017. godinu o stanju MPS na evropskom nivou (ukupno 27,1 milion preduzeća), više od 98% preduzeća koja rade u nefinasijskom poslovnom sektoru su mala i srednja preduzeća, koja zapošljavaju 93 miliona ljudi i čine 67% ukupne zaposlenosti.

KANCELARIJA ZA ODNOSE SA JAVNOŠĆU
MINISTARSTVO EKONOMIJE